Het ontstaan van de training

Trainen in het bereiken van wensen, doelen en gewenst gedrag.

 

Edwin Aarns

Van 2004 tot 2012 werkte ik op de crisisgroep van het orthopedagogisch centrum Jan Pieter Heije. In deze periode werd ik mij steeds bewuster van de ineffectiviteit en negatieve impact van straffen. Dit besef bracht me in gesprek met twee vrienden, Sebas te Dorsthorst en Remie Amstelveen van Human Interaction. Samen onderzochten we de mechanismen achter straffen en belonen en concludeerden we dat angst voor straf en afhankelijkheid van beloning vaak de eigen verantwoordelijkheid en ontwikkeling in de weg staan.

Hieruit ontstond het idee voor het Gespreksschema – een instrument dat gewenst gedrag bevordert zonder de nadelen van straffen. Dit schema vervangt traditionele strafmethoden door constructieve communicatie en het stimuleren van eigen verantwoordelijkheid.

Het Gespreksschema werd ingediend voor het Twanny Kemps Compliment, een prijs die medewerkers, cliënten en verwanten bij Pluryn aanmoedigt in competentiegericht werken en zelfregie. Deze interne, tweejaarlijkse verkiezing beloont innovatieve ideeën die de kwaliteit van zorg verbeteren.

Tijdens deze verkiezing kwam ik in contact met Ignace Vermaes, destijds directeur van KZI bij Pluryn. In samenwerking met gedragswetenschapper Anne Merkus kreeg ik de kans om een training te ontwikkelen rondom het Gespreksschema. Na de ontwikkeling voerden we een pilot uit, gemonitord door Dr. Renske Koordeman (coördinator van de Academische Werkplaats Jeugd Inside Out en senior onderzoeker bij Pluryn). De resultaten hiervan zijn terug te vinden onder Extra informatie – wetenschappelijk onderzoek.

In deze training ervaren deelnemers hoe het is om te werken met het Gespreksschema en de vijf voorwaarden ervan. De nadruk ligt op zelfstandig denken en gelijkwaardig contact als fundamentele waarden.

De training Gedragsverbetering is geschikt voor ouders en professionals en kan tevens worden ingezet als managementtraining.